Johannes Aijsos Hemminga

Mannelijk 1670 - 1673  (3 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Bronnen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

 • Naam Johannes Aijsos Hemminga  [1
  Roepnaam Jan 
  Geboren 1 jan 1670  Beetsterzwaag(FR) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [1, 2
  Gedoopt 9 jan 1670  Beetsterzwaag(FR) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [2
  Geslacht Mannelijk 
  Overleden 22 jun 1673  Leeuwarden(FR) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [3
  Begraven 26 jun 1673  Beetsterzwaag(FR) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Persoon-ID I2182  VanderHeide
  Laatst gewijzigd op 4 mrt 2016 

  Vader Aijso Johannes Hemminga,   geb. 23 mei 1632, Beetsterzwaag(FR) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 14 mrt 1690, Opsterland(FR) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 57 jaar) 
  Moeder Rinske Broers Boelens,   geb. 1628, Beetsterzwaag(FR) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 3 dec 1672, Leeuwarden(FR) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 44 jaar) 
  Getrouwd 8 nov 1654  Beetsterzwaag(FR) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [4, 5
  Foto's
  Op deze kaart is weergegeven het huis waar Aijso Hemminga in woonde.
  Op deze kaart is weergegeven het huis waar Aijso Hemminga in woonde.
  De kinderen van Saecke Siercks en Frouck Focke Teyedr zijn naar Beetsterzwaag teruggekeerd, waar men zich huwelijkspartners koos. De oudste zoon, Sierck Saeckes, trouwde met Haeck Boeledr Boelens van Olterterp. Hij is, net als zijn vader, boer en brouwer. Verder was hij dorpsvolmacht voor Beetsterzwaag in 1588, Raad ter Admiraliteit in 1601 en Rekenmeester voor Zevenwouden in 1603. Dit echtpaar kreeg 4 kinderen, waarvan de jongste, Taetscke trouwde met Jan Martens Hemminga uit Beetsterzwaag. Hij was hier schoolmeester, notaris en equipagemeester ter zee.

  De familie Hemminga was een eigenerfdenfamilie uit Kortehemmen, waar hun familienaam ook van is afgeleid. De familie Hemminga had een huis in de huidige Hoofdstraat van Beetsterzwaag, waar nu het Eysingahuis staat.

  Op de kaart van Ockinga (1684) hieronder staat dit huis aangegeven, evenals de andere belangrijke woningen van die tijd.
  Eysingahuis te Beetsterzwaag
  Eysingahuis te Beetsterzwaag
  Op deze foto van dhr. Gouwenaar staat het tegenwoordige Eysingahuis te Beetsterzwaag. Tinco Martinus (1837-1900) liet het huis in 1870 verbouwen in een ecclectische stijl. De architect was K.J. Prakken. Onder de goot bevinden zich consoles met gezichten. Voor het huis staan vier palen met stekelkettingen. Later heeft de woning gefungeerd als dokterswoning, als galerie en als politiebureau. Het pand is erkend als rijksmonument.
  Grafstenen
  Dit is een foto van de zerk van Aijso Johannes Hemminga en zijn vrouw Rinstke Boelens in de kerk van Olterterp. Hierop zijn te zien de wapens van Aijso Hemminga (links) en het wapen van Rintske Boelens onder een helm met een eikel als helmteken.
  Dit is een foto van de zerk van Aijso Johannes Hemminga en zijn vrouw Rinstke Boelens in de kerk van Olterterp. Hierop zijn te zien de wapens van Aijso Hemminga (links) en het wapen van Rintske Boelens onder een helm met een eikel als helmteken.
  Hierop zijn te zien de wapens van Aijso Hemminga (links) en het wapen van Rintske Boelens onder een helm met een eikel als helmteken.
  Gezins-ID F1168087322  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsGeboren - 1 jan 1670 - Beetsterzwaag(FR) Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsGedoopt - 9 jan 1670 - Beetsterzwaag(FR) Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsOverleden - 22 jun 1673 - Leeuwarden(FR) Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsBegraven - 26 jun 1673 - Beetsterzwaag(FR) Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 
  Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Stad/Dorp       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

 • Aantekeningen 
  • Den 22 Juni 1673 is ons ondstorven aan den kinderpokken ons eenigsten broer
   JOHANNES HEMMINGA binnen Liuwarden op het tuijnen morgens omtrendt 5 ueren
   en is op den ditto tot Beedsterswaegh op het kerckhof op den suidseidde van
   den toren begraven.

 • Bronnen 
  1. [S03963] H. Bosma, Gorredijk, undated.

  2. [S85] Het geslacht (van) Boelens, Geert van der Veer, (Geert van der Veer (in eigen beheer)), 10 (Betrouwbaarheid: 3), 4 mrt 2016.

  3. [S85] Het geslacht (van) Boelens, Geert van der Veer, (Geert van der Veer (in eigen beheer)), 10 (Betrouwbaarheid: 3), 4 mrt 2016.
   Aantekening in familiebijbel door Ypkjen van Hemminga: "den 22 Juni 1673 is ons ondstorven aen de kinder pockenons eenighste broer Johannes Hemminga binnen Liuwarden op het tuijnen smorgens omtrendt 5 ueren en is op den 26 ditto tot beedtsterswaegh op het kerkhof op de suidsidde van de toren begraeven."

  4. [S04184] Nederlands Patriciaat, vol 12 1921 page 65.

  5. [S85] Het geslacht (van) Boelens, Geert van der Veer, (Geert van der Veer (in eigen beheer)), 9 (Betrouwbaarheid: 3), 4 mrt 2016.