Deel Print Voeg bladwijzer toe
Feike van der Heide

Feike van der Heide

Mannelijk 1913 - 1944  (30 jaar)

Persoonlijke informatie    |    Media    |    Aantekeningen    |    Bronnen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

  • Naam Feike van der Heide 
    Geboorte 30 dec 1913  Sneek(FR) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Geslacht Mannelijk 
    Overlijden 14 jul 1944  Sneek(FR) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Persoon-ID I290  VanderHeide
    Laatst gewijzigd op 13 feb 2020 

    Vader Albert van der Heide,   geb. 16 mei 1884, Harlingen(FR) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 4 mei 1963, Sneek(FR) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 78 jaar) 
    Moeder Jetske Veltman,   geb. 4 mei 1887, Sneek(FR) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 21 okt 1960, Sneek(FR) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 72 jaar) 
    Huwelijk 16 mei 1910  Sneek(FR) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [1
    Foto's
    Albert vd Heide en Jetske Veltman
    Albert vd Heide en Jetske Veltman
    Albert vd Heide en Jetske Veltman
    Albert vd Heide en Jetske Veltman op hun huwelijk
    Albert vd Heide en Jetske Veltman op hun huwelijk
    Albert vd Heide en Jetske Veltman op hun huwelijk
    Documenten
    Huwelijksaankondiging Albert vd Heide & Jetske Veltman
    Huwelijksaankondiging Albert vd Heide & Jetske Veltman
    Huwelijksaankondiging Albert vd Heide & Jetske Veltman
    Grafstenen
    De grafsteen van Albert vd Heide en Jetske Veltman
    De grafsteen van Albert vd Heide en Jetske Veltman
    Gezins-ID F28  Gezinsblad  |  Familiekaart

  • Gebeurteniskaart
    Link naar Google MapsGeboorte - 30 dec 1913 - Sneek(FR) Link naar Google Earth
    Link naar Google MapsOverlijden - 14 jul 1944 - Sneek(FR) Link naar Google Earth
     = Link naar Google Earth 
    Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Stad/Dorp       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

  • Foto's
    Feike vd Heide
    Feike vd Heide
    Feike vd Heide
    Feike in 1943
    Feike in 1943

    (Levens)Verhalen
    Beschrijving van Herman en Feike van der Heide en kunstwerken in Sneek
    Beschrijving van Herman en Feike van der Heide en kunstwerken in Sneek
    Origineel op facebook: https://www.facebook.com/groups/Sneeksuhetutweest/permalink/2972500022773173

  • Aantekeningen 
    • Sneker bloednacht

      De nacht van 13 op 14 juli 1944 is de geschiedenis ingegaan als de Sneker Bloednacht. In de Sneker Bloednacht zijn vier Snekers in koelen bloede vermoord: Klaas Koelstra, J. Tekelenburg, J.H. Bakker en Feike van der Heide. De latere burgemeester Rasterhoff stond ook op het lijstje, maar overleefde de moordpartij.

      Op 13 juli 1944 vertrok omstreeks 22.30 uur een autobus met ongeveer 35 NSKK-mensen uit Leeuwarden. Bij hen was ook de schietgrage SD-er Jan Ale Visser, medisch student te Groningen. Hij was de aanstichter van het verschrikkelijke drama dat zich die nacht in de stad zou ontrollen.

      Visser had een lijst met namen van 25 vooraanstaande burgers in Sneek die als anti-Duits bekend stonden. Op hen moest de ontvoering en liquidatie van de NSB-er G. van der K. gewroken worden. Met de hulp van de NSB-opperluitenant A.O. werd in diens huis de lijst in tweeën gesplitst.

      De groep van Visser splitste zich ook in tweeën en gewapend met de lijsten gingen ze op pad. De Sneker NSB-ers T.H. en W.V. dienden als gidsen. Lees ook oorlogsschrift nummer 6 van To Hofstra over de Sneker Bloednacht.

      Pieter Wijbinga heeft het vervolg beschreven in deel 2 van Bezettingstijd in Friesland. Hieruit zijn onderstaande fragmenten overgenomen (getoond alleen het fragment van Feike van der Heide).

      Feike van der Heide
      "Enkele minuten later stond de troep voor de woning van de heer A. van der Heide in de Kruizebroederstraat. Zoon Feike had enige dagen tevoren ruzie gehad met een NSB-er en dat vergrijp zou nu even beslecht worden. (...) Tegen Feike werd gezegd dat hij even mee moest komen naar het politiebureau. Het zou maar voor kort zijn. Zijn vader keek hem na toen ze vertrokken. Nog geen twee minuten later klonk een schot. (...) Visser had zijn tweede slachtoffer gemaakt". [2]
    • Staat op de lijst op wikipedia "Nederlanders geëxecuteerd tijdens de Duitse bezetting". [3]
    • Heide, Feike van der

      Feike van der Heide, (kleermaker) geboren op 2 december 1913 te Sneek , overleden op 14-07-1944 te Sneek. Zoon van de Kleermaker-Coupeur in Sneek. Vermoord tijdens de Sneker Bloednacht.
      Sneker bloednacht.
      De nacht van 13 op 14 juli 1944 is de geschiedenis ingegaan als de Sneker Bloednacht. In de Sneker Bloednacht zijn vier Snekers in koelen bloede vermoord: Klaas Koelstra, J. Tekelenburg, J.H. Bakker en Feike van der Heide. De latere burgemeester Ludolf Rasterhoff stond ook op het lijstje, maar overleefde de moordpartij.
      Gewond in Sneker Bloednacht Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Ludolf Rasterhoff actief betrokken bij het verzet. Dat kostte hem bijna zijn leven in de Sneker Bloednacht, de nacht van 13 op 14 juli 1944 waarin vier andere Snekers wel werden vermoord als represaille voor het liquideren van een NSB'er.
      Ook Rasterhoff stond op het lijstje van personen die gedood zouden moeten worden. Die bewuste nacht werd hij in zijn woning inderdaad in het achterhoofd geschoten, maar gelukkig was het schot niet dodelijk.
      Op 13 juli 1944 vertrok omstreeks 22.30 uur een autobus met ongeveer 35 NSKK-mensen uit Leeuwarden. Bij hen was ook de schietgrage SD-er Jan Ale Visser (sadistische handlanger van de Sicherheitsdienst in Groningen), medisch student te Groningen. Hij was de aanstichter van het verschrikkelijke drama dat zich die nacht in de stad zou ontrollen.
      Visser had een lijst met namen van 25 vooraanstaande burgers in Sneek die als anti-Duits bekend stonden. Op hen moest de ontvoering en liquidatie van de NSB-er G. van der K. gewroken worden.
      Met de hulp van een NSB'er opperluitenant werd in diens huis de lijst in tweeën gesplitst.
      De groep van Visser splitste zich ook in tweeën en gewapend met de lijsten gingen ze op pad. De Sneker NSB'ers T.H. en W.V. dienden als gidsen.
      De SD-spion Jan Ale Visser, die mede verantwoordelijk was voor de dood van Hylke Watzema, werd door het bijzonder gerechtshof ter dood veroordeeld, maar hij kreeg gratie. Dat kwam toen neer op levenslang. Hij is na vijftien jaar weer op vrije voeten gekomen.
      J. Tekelenburg.
      "De eerste groep had geen succes. Op alle adressen waar men kwam was de gezochte afwezig of hield zich verscholen. (...) Toch maakte deze groep een slachtoffer. Het was de jonge J. Tekelenburg, die in de schaduw van de Martinikerk woonde. Door de drukte op straat gewekt, ging hij voor het raam staan om te zien wat er gebeurde. Deze nieuwsgierigheid werd zijn dood. De moordenaarsbende zag hem staan en hij werd gesommeerd de voordeur te openen. Nauwelijks had hij dit gedaan of hij werd neergeschoten".
      J.H. Bakker.
      "Meer 'succes' had de groep van Visser. Nadat deze drie kwartier op pad was geweest werd in de Wijde Noorderhorne aangebeld bij de familie Bakker van de broodfabriek Stad Sneek. (...) De heer J.H. Bakker moest zich aankleden. (...) Toen werd hij, tegen half twee, meegenomen. Kort daarna hoorden de angstig achterblijvende een schot. Het was spertijd en dus levensgevaarlijk naar buiten te gaan nu de dood door Sneek patrouilleerde. De volgende morgen vond de zoon het lijk". (...)
      Feike van der Heide.
      "Enkele minuten later stond de troep voor de woning van de heer A. van der Heide in de Kruizebroederstraat. Zoon Feike had enige dagen tevoren ruzie gehad met een NSB-er en dat vergrijp zou nu even beslecht worden. (...) Tegen Feike werd gezegd dat hij even mee moest komen naar het politiebureau. Het zou maar voor kort zijn. Zijn vader keek hem na toen ze vertrokken. Nog geen twee minuten later klonk een schot. (...) Visser had zijn tweede slachtoffer gemaakt".
      Klaas Koelstra.
      "Om half drie belden ze aan op de Troelstrakade bij de heer K. Koelstra, leider van de distributiedienst. (...) Mevrouw Koelstra had een voorgevoel van wat haar man te wachten stond. 'Waar brengen jullie hem heen?', vroeg ze. Ze wilde hem nog een vulpen meegeven. (...)
      Toen Koelstra nog afscheid wilde nemen van zijn schoonouders kreeg hij daartoe geen toestemming. De bende had haast. Tegen vier uur was de spertijd afgelopen en dus de geschikte tijd voor de werken der duisternis verstreken.
      En weer vroeg mevrouw Koelstra: "Doen jullie mijn man niks?" De gewetenloze Visser antwoordde: "Ik weet het niet; God weet het".
      Op straat namen een vijftiental mannen Koelstra tussen zich in. Zijn vrouw zag hem na. Bij de brug hoorde zij een satanische lach, die haar door merg en been ging. Via de Jachthavenstraat bereikten de mannen de Leeuwarderweg. Daar schoten ze hem neer.
      De nabestaanden vonden de lijken van de slachtoffers op straat, op de plaats waar ze waren neergeschoten. [4]

  • Bronnen 
    1. [S110] BS gemeente Sneek, huwelijken, (Tresoar), 30 mei 2016, https://www.allefriezen.nl/zoeken/deeds/bd157220-3adf-7414-9235-0ba3e95bf275?person=0cabe228-5c3f-d1e2-56f3-b793efde7e35 (Betrouwbaarheid: 3).
      Huwelijksregister 1910
      Bron: BS Huwelijk
      Soort registratie: Huwelijksakte
      Datum: 16-05-1910
      Vader van de bruidegom Feike van der Heide
      Moeder van de bruidegom Heiltje de Boer
      Bruidegom Albert van der Heide 26 jaar oud geboren te Harlingen
      Bruid Jetske Veltman 23 jaar oud geboren te Sneek
      Vader van de bruid Roelof Veltman
      Moeder van de bruid Wytske de Bruin
      Bronvermelding
      Huwelijksregister 1910, archiefnummer 30-34, Burgerlijke Stand Sneek - Tresoar, inventarisnummer 2049, aktenummer 30
      Gemeente: Sneek
      Periode: 1910

    2. [S4343] www.spanvis.nl, 11 nov 2015, http://www.spanvis.nl/Verzetsstrijders1/Koelstra,%20Klaas/index.html (Betrouwbaarheid: 2).

    3. [S4344] Wikipedia, 11 nov 2015, https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlanders_ge%C3%ABxecuteerd_tijdens_de_Duitse_bezetting (Betrouwbaarheid: 1).

    4. [S4343] www.spanvis.nl, 13 feb 2020, https://www.spanvis.com/historie-friesland/friese-verzetsstrijders-wo2/heide-feike-van-der (Betrouwbaarheid: 2).